Het Valaar ontstond in 1930. Toen pastoor Bauwens hier aankwam met de opdracht een parochie uit de grond te stampen, was hier omzeggens niets. Dus ging onze enorm gedreven parochiestichter, meteen fluks aan de slag. Rond het geraamte van een oude loods uit de eerste wereldoorlog werd een houten kerkje gebouwd en de parochie Sint-Jan Evangelist was hiermee gesticht.
Daarna was pastoor Bauwens twee jaar lang op pad voor een indrukwekkende bedeltocht, ook langs uw grootouders of overgrootouders, met een aanbelevingsbrief van de kardinaal als onweerstaanbaar wapen onder zijn arm. Ons kerkgebouw danken we aan de vrijgevigheid van alle goedhartige mensen van 't Valaar...
Tip: over de kerk vind je meer op de site van onroerend erfgoed en op de site van kerken in vlaanderen.
Ondertussen stichtte onze parochieherder met de hulp van de nonnetjes een meisjesschool met klooster en een jongensschool, die nu samen de Johannesschool vormen. Met 'De Bosuil' kwam er een parochiezaaltje en de eerste verenigingen werden gesticht. Na de oorlogsperiode steeg de bloei op het Valaar zienderogen.
Na een lange onderbreking, veroorzaakt door de oorlog, organiseerde de nieuwe pastoor Stappaerts in 1963 opnieuw een Vlaamse Kermis, de eerste van 50 opeenvolgende Vlaamse kermissen.
In 1969 werd het huidige Valaarhof geopend, een eerste bouwwerk van pastoor Van Roey, die voorheen secretaris was van KAJ-stichter kardinaal Cardijn. Diens credo 'En nu, vooruit!', had onze nieuwe parochieherder goed begrepen, 't Valaarhof stond er twee jaar na zijn aankomst. Hij enthousiasmeerde vele tientallen mensen tot levenslang vrijwilligersschap. Velen onder hen lopen hier nu nog rond en doen gewoon voort. Er zagen ook vele nieuwe verenigingen in ons parochiecentrum het levenslicht. Ook de Vlaamse kermis vond hier zijn thuis. Ons gemeenschapscentrum was meteen een oord van verbinding tussen mensen, bruisend feestgedruis en schrijfplaats van bergen parochiegeschiedenis.
Met als inspirator zuster Hugo die na haar pensioen paste op zo'n tien kindjes, werd op 't Valaar het strafste huzarenstukje ooit verwezenlijkt: de bouw van 't Valaartuintje, geheel door vrijwilligers. Drie jaar lang offerden onze vrijwilligers van 't Valaar al hun vrije tijd op om onze peutertuin neer te zetten, met pastoor Van Roey als meewerkende, gedreven katalysator.
Alles kon hier toen: een jumping, een zesdaagse op rollen, 'spel zonder grenzen' met alle verenigingen, geschenkenbeurzen ... En alle redenen waren goed om grootse vieringen en festiviteiten te houden. Onze jeugdbewegingen, sportclubs en alle verenigingen floreerden tegelijk. Heel het Valaar bruiste en beleefde gouden jaren, decennialang. Pastoor Van Roey zag dat het goed was en stak glimlachend nog een sigaartje op.
Maar door de algemene tijdsgeest kalfde de laatste vijftien jaren, veel van wat was af. Of verdween zelfs, zoals Lichtpunt, zangkoor Da Capo, 't Schaartje, Ziekenzorg, de Vlaamse kermis, de groep 'onthaal op de parochie' ... Jeugd-, kinder- en familievieringen kennen we alleen nog uit het verleden en onze kerk liep ondertussen bijna helemaal leeg.
Echter als de nood het hoogst is... Met een dreigende kerksluiting als katalysator, stonden al ruim 50 vrijwilligers op, om samen terug een ander pad te bewandelen, een pad bergop. Compleet tegen de tijdsgeest in, is alvast Warme Buurt Valaar opgericht (vroegere ziekenzorg) en zijn we zelfs meteen één van de grootste afdelingen van het Antwerpse! Aan al onze vrijwilligers: hartelijk dank!
De eerste vrucht is geoogst, de andere kiemen zijn hun zaad ontgroeid en worden volop besproeid.
Via deze website kan u zich opgeven om hier of daar uw steentje bij te dragen, zodat ook u nieuwe, sprankelende Valaargeschiedenis schrijft! Zin om mee te bouwen? Hebt u vragen? Contacteer ons via onze Contactpagina.